Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι ειδικοί επιστήμονες από τη θεραπευτική χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην κλινική μελέτη συμμετέχουν έξι νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Αλεξάνδρα», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Άγιος Σάββας», Πανεπιστημιακό Πατρών στα οποία τον συντονισμό ανέλαβε ο καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια ΕΣΥ στην Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική και τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Μαρία Παγώνη, «έως σήμερα έχει ήδη χορηγηθεί πλάσμα αίματος σε τέσσερις ασθενείς με σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό, δύο στο “Αττικόν”, έναν ασθενή στον “Ευαγγελισμό” και έναν ασθενή στο “Σωτηρία”, ενώ προγραμματίζουμε αυτές τις ημέρες την εφαρμογή της θεραπείας σε έναν ακόμα ασθενή στον “Ευαγγελισμό”».

«Η θεραπευτική αγωγή αφορά σε τρεις εγχύσεις πλάσματος από δότες μέρα παρά μέρα».

Τόσο οι ασθενείς που θα λάβουν τη θεραπεία όσο και οι δότες πλάσματος επιλέγονται με αυστηρά καθορισμένα κριτήρια, βάσει του πρωτοκόλλου της έρευνας. «Όσοι λαμβάνουν το πλάσμα πρέπει να έχουν σοβαρή νόσο, αλλά να μην έχουν φτάσει στο σημείο που χρειάζονται διασωλήνωση. Οι δότες πρέπει να έχουν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, από την οποία να έχουν αναρρώσει πλήρως, και να έχουν ικανό τίτλο αντισωμάτων έναντι του ιού, κάτι που αποδεικνύεται με εργαστηριακό έλεγχο».

Η κ. Παγώνη σημειώνει ότι «το πλάσμα από τον δότη έχει αντισώματα έναντι του ιού. Με τη χορήγησή του στον ασθενή ουσιαστικά επιταχύνουμε τη διαδικασία βελτίωσης της υγείας του. Δίνουμε έτοιμα όπλα για να μπορέσει να παλέψει τον ιό». Και συνεχίζει, «η πρώτη εκτίμησή μας από τον ασθενή στον “Ευαγγελισμό” είναι ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η κλινική του εικόνα και περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες και τα αποτελέσματα από τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, στον οποίο υποβάλλεται καθημερινά».

Πώς χορηγείται το πλάσμα στους ασθενείς

Η διαδικασία της πλασμαφαίρεσης είναι ασφαλής και διαρκεί 20 με 45 λεπτά. Ο δότης μέσω μιας φλέβας συνδέεται σε ένα μηχάνημα το οποίο διαχωρίζει το αίμα από το πλάσμα. Στη φυγόκεντρο του μηχανήματος γίνεται διαχωρισμός των στοιχείων του αίματος, συλλέγεται το πλάσμα σε ασκούς, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία επιστρέφουν στον δότη. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται ο αιματοκρίτης του.

Όπως αναφέρει η κ. Παγώνη, «συνολικά συλλέγεται όγκος πλάσματος 600 έως 700 ml που αναπληρώνεται με υγρά που θα λάβει ο δότης μετά. Τα αντισώματα έναντι του ιού που περιέχονται στο πλάσμα που συλλέγουμε αντικαθίστανται ταχέως στον οργανισμό, άρα ο δότης δεν μένει απροστάτευτος έναντι του ιού». Η θεραπευτική χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς έχει εφαρμοστεί ως θεραπευτική μέθοδος στο παρελθόν και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως ο SARS το 2003, ο MERS και ο Εbola με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στην πανδημία με τον SARS-CoV-2, αντίστοιχες με την ελληνική μελέτες διενεργούνται και σε άλλα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Έως και χθες είχαν προσφέρει πλάσμα 12 δότες στον «Ευαγγελισμό». «Και συνεχίζουμε» επισημαίνει η κ. Παγώνη διευκρινίζοντας: «Η προσφορά του πλάσματος από τους αναρρώσαντες αποτελεί μία πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης που θα βοηθήσει κάποιους άλλους ασθενείς να ξεπεράσουν πιο εύκολα αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ο ιός είναι εδώ και περιμένουμε νέα έξαρσή του το φθινόπωρο. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι».

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν πλάσμα για τις ανάγκες της κλινικής μελέτης στον «Ευαγγελισμό» (στην ομάδα του νοσοκομείου συμμετέχουν και οι καθηγητές Σπύρος Ζακυνθινός, Αναστασία Κοτανίδου και ο διευθυντής ΕΣΥ Στέλιος Σαριδάκης) μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλεφωνικό αριθμό 210-7243320.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι: