Στην παγκόσμια κούρσα για ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο  Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο πότε θα υπάρξει εμβόλιο σημείωσε λέγοντας πως αν συνεχίσουν τα θετικά δείγματα είναι πιθανό να υπάρξει εμβόλιο στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021.

«Με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες που δοκιμάζονται σε δέκα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα οι δύο εξ αυτών βρίσκονται στη φάση 2. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμετάσχει μεγαλύτερος αριθμός υγειών εθελοντών. Την ίδια ώρα αλλά 110 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων βρίσκονται στο προκλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια» είπε αρχικά.

«Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν θετική πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 15 - 55 ετών έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε παρόμοια επίπεδα με τα αντισώματα ανθρώπων που ανέρρωσαν από τον ιό. Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ» ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου οι οποίες έδειξαν δοσοεξαρτώμενη απάντηση σχετικά με τα αντισώματα. Αυτό σημαίνει ότι στην υψηλότερη δόση ήταν υψηλότερο το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού. Οι ερευνητές διαλέγουν πάντα την χαμηλότερη δόση εμβολίου που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες» συμπλήρωσε. 

Ελπίδες για δημιουργία εμβολίου μέχρι το τέλος του χρόνου
«Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία όπου μόρια messenger RNA, κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για ηλικίες 55-70 και 71 και άνω. Παράλληλα χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με τη συνδρομή περισσότερων ατόμων. Εάν αυτές οι μελέτες πάνε καλά μπορεί να υπάρξει ένα εμβόλιο είτε στο τέλος του έτους είτε στις αρχές του επόμενου. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων θα πρέπει να μη γίνονται βιαστικά. Θα πρέπει να προχωρούν με βάση τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και με δεδομένη την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική τους συμμετοχή» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα για τα εμβόλια
Προς το παρόν οι περισσότερες έρευνες είναι στην αρχική φάση, όπου εξετάζεται η ασφάλεια σε υγιείς εθελοντές. Πρόσφατα, οπ Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος συνόψισαν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων για τον SARS-CoV-2.

Αναφέρουν ότι, σήμερα βρίσκονται σε ανάπτυξη και υπό διερεύνηση πολλοί διαφορετικοί τύποι εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2. Oρισμένα από αυτά βασίζονται σε τεχνολογίες DNA ή RNA (παράγουν δηλαδή κομμάτια του ιού μετά τον εμβολιασμό, μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό). Άλλα βασίζονται σε ανασυνδυασμένες υπομονάδες που περιέχουν ιϊκούς επίτοπους, άλλα βασίζονται σε φορείς με βάση απενεργοποιημένο αδενοϊό και άλλα σε χορήγηση κεκαθαρμένου αδρανοποιημένoυ ιού.

Τα εμβόλια με κεκαθαρμενο αδρανοποιημένο ιό έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανάπτυξη εμβολίων και είναι γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά για την πρόληψη ασθενειών όπως η γρίπη και η πολιομυελίτιδα.

Μελέτη από την Κίνα
Σε μελέτη από την Κίνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science αναφέρεται η πιλοτική παραγωγή ενός κεκαθαρμένου απενεργοποιημένου υποψήφιου εμβολίου για τον SARS-CoV-2 (PiCoVacc). Οι ερευνητές απομόνωσαν στελέχη του ιού SARS-CoV-2 από δείγματα βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος 11 νοσηλευόμενων ασθενών (συμπεριλαμβανομένων 5 ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας), μεταξύ των οποίων 5 από την Κίνα, 3 από την Ιταλία, 1 από την Ελβετία, 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1 από την Ισπανία. Αυτοί οι ασθενείς μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2 κατά την πιο πρόσφατη φάση της πανδημίας. Τα 11 δείγματα περιείχαν διαφορετικά στελέχη SARS-CoV-2. Στην συνέχεια οι ερευνητές «καλλιέργησαν» τον ιό, ώστε να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες και στην συνέχεια τον απενεργοποίησαν και τον καθάρισαν.

Η ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξε ανέπαφα σωματίδια του ιού, ωοειδούς σχήματος, με διαμέτρους 90-150 nm, τα οποία περιστοιχίζονται με ακίδες τύπου στεφάνης, η τυπική δηλαδή εικόνα του κορωνοϊού. Στην συνέχεια εμβολίασαν αρχικά ποντικούς, όπου διαπίστωσαν την παραγωγή αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών του ιού, ειδικά της πρωτεΐνης-ακίδας με την οποία ο ιός συνδέεται στα κύτταρα για να εισβάλλει. Στην συνέχεια εμβολίασαν πιθήκους (μακάκους), οι οποίοι όταν μολυνθούν από το SARS-CoV-2 εμφανίζουν κλινικό σύνδρομο σχεδόν όμοιο με αυτό που εμφανίζεται σε ανθρώπους. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι πίθηκοι που δεν έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν μεγάλο φορτίο του ιού, ο οποίος πολλαπλασιαζόταν στο αναπνευστικό τους, και βαρύ κλινικό σύνδρομο με σοβαρή διάμεση πνευμονία. Αντίθετα οι εμβολιασμένοι πίθηκοι εμφάνισαν είτε ήπια συμπτώματα (όσοι έλαβαν την μικρή δόση) είτε καθόλου συμπτώματα (στην μεγαλύτερη δόση), ενώ κατάφεραν να καθαρίσουν τον ιό από τους πνεύμονες. Οι κλινικές μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

 

Σχετικός σύνδεσμος: https://newpost.gr/ygeia/5ec40e0d1249623726609c24/koronoios-oi-ektimiseis-tsiodra-gia-to-pote-tha-vrethei-emvolio